I’M A B.I.G G.I.R.L

Rasenye da lame sangat  tak update blog..serius rindu sangat zaman-zaman kelapangan dulu..rasa macam tak puas nak bersuke ria..tapi mase tak mungkin boleh diputarkan balik..so whatever pun still kne go thru dengan kehidupan sekarang..banyak da yang berubah..dan ape yang aku nak tekankan ialah I’m a ‘BIG’ girl now.. bukan sebarang BIG tapi memang betol-betol ‘BIG’. Takut tengok diri sendiri..sekarang bukan setakat naik 10kg je..lebih dari tu..kenape ea membesar sampai macam ni..?? PECAH REKOD HIDUP…adik kate sebab asyik makan kat kedai je..bak kate amy (BAKAL PENGANTIN BARU) yang disampaikan oleh mek shedot mungkin sebab makan terjaga..almaklumla duduk dengan family..hmm..mungkin jugak…nenek plak kate sebab h ati senang..ntahla…tapi yang pasti aku da insaf nak makan ikut selera macam gajah..giler betol..petua nak kurus sume macam otak ni tak boleh terima..so sangat la mustahil aku nak amalkan..then hari-hari aku merungut nak kurus..tah ape-ape la kan..

So, bermula saat ni kne ingatkan diri sendiri..kene kurus jugak before WEEK 23..Kalau tak mesti malu…KENE KURUS!!!! Kalau tak nak kne gelak..(bagi semangat kat diri sendiri)…

Misi nak menguruskan badan ni diisukan bila fikir hari tu makin dekat…ape ea hari tu???hehe..tekala kalau rajin nak fikir…kalau tak nak fikir kne la tunggu next post nanti..mungkin ade clue-clue yang boleh bantu dapat jawapan..hehehe…ape-ape pun aku memang dah nekad nak teruskan hasrat tu pada Week 23..so harap sangat Allah makbulkan dan aku capai ape yang aku impikan tu…

Ade sorang kawan kat kilang ni da try jusmate, almaklumla nak kawen bulan 5 ni.. sangat nampak perubahannya tapi jusmate tu sangat la mahal..1 kotak = 20 packet dengan harga RM200..perlu ke beli??dalam hati ni nak try sangat..tapi ‘die’ tak bagi..

“Biarla kurus secara natural….’’

Huh!!tah bila la kan..tak support langsung…xmo la badan mcm ni..tersekso den..nak jalan laju-laju pun termengah-mengah..alahai…apepun, kene jugak kawal nafsu makan!!lemak-lemak ni makin lame makin tepu..takut je kalau dah tak boleh kurus balik..

takmo jadi macam ni..takoot!!!

so..untuk sekian kalinye, aku berharap supaye berat ni xmakin bertambah…Alamak..bos da balik..kne la sambung buat keje..hehe…curi tulang update blog yang dah lame tak jengok..bile bos gi miting lame-lame nanti, kite jumpe lagi..bye.bye..

Advertisements

PERGINYE SEORANG SAHABAT…

Innalillah…perginye die tak mungkin akan kembali..sungguh aku terkejut…walaupun tak rapat sangat dengan arwah tapi sangat terasa kehilangan die..

perkara yang paling buat aku rase sedih ialah bile konvo nanti kami semua takkan nampak wajah die lagi..tak mungkin sampai mati..hmmm….Allah memang berkuase ke atas segala..sekejap die bg kte kegembiraan sekejap die tarik kegembiraan tu dari kite.. Al fatihah tok arwah rushdee…

.

.

.

.

SEDIH

first step..

arini ari kedua aku sebagai seorang pekerja yang belum terlatih..huhu..ni ke perasaan orang da keje..tugas menimbun..harus disiapkan..ni la kot bezanya private n government..letih menghadap komputer tapi xboleh nak online..masa belajar dulu sempat jugak nak mengonlinekan diri..sekarang ni, jangan harap..oh pengalaman..

pasti ramai yang tanya kenapa aku tak cari keje government..dan pasti aku ade alasan kenapa aku keje di private walaupun gaji belum berapa nak besar..alasan aku ialah aku nak cabar diri aku..boleh ke..??huhu..dengan bebas tugas yang berat n word2 yang aku tak tau ape maksudnye..huhu..sedey kan..

lastly, wish me luck la..semoga aku berjaya capai ape yang aku nak tu..harap-harap aku cukup kuat untuk merhadapan dengan dunia kerjaya..hehe..

p/s: waktu rehat kat ofis..

kenape aku dah lame tak update blog??

 

kenape ek aku dah lame tak update blog??

antara alasan yang ade kat kepala:

1. tak sempat..kepale pikir nak siapkan project paper je..wlpn hakikatnye terlalu banyak sangat untuk disiapkan..

2. kepale berserabut..so takde mood nak kongsi pape cite..

3. takde isu menarik..sume cam biase je..

4. aku da ade muka buku..so kekangan masa semakin menjerat..

5. nak tunggu bile la wordpress nak jadi cam blogspot..banyak design yang menarik..(aku suke wane wani)..

6. aku lbh suke explore blog org lain..konon2 nak dpt balik feel update blog tapi hampeh..mood aku terstop kat situ..

7. asgmnt aku melambak-lambak..sangat susah dan perlu perhatian rapi..hehe..(iye ke??)

8. baru nak taip 1 perkataan dah mengantuk..ohh..aku perlu rehat kan mata dan badan….hehe..kuat tdo..

9. itu je yang alasan terpikir setakat ni..

apepon yang pasti arini..aku sempat update..hehe..tu pun sebab kepala serabut buat assignment Analisis Data yang sangat susah..so nak release siket..aku merapu-rapu kat sini..

ada ape dengan tahun baru

Da lama blog ni bersawang tanpa entri baru..bukan takde masa cume aku ketandusan idea..mungkin juga disebabkan mud yang sedang berubah-ubah hinggakan nak menghadap laptop pun terasa sangat malas..ni sume kerana PROJECT PAPER..hehehe…

Selamat Tahun Baru kepada semua…pasti semua ade impian, harapan, kehendak atau mungkin juga semangat baru untuk mencapai ape sahaja yang belum tercapai sebelum ni..aku juga begitu..masih banyak..masih jauh untuk pastikan segala yang diimpikan jadi kenyataan..dan aku sedang cuba untuk mengorak langkah menuju semua impianku..

Di penghujung tahun lepas, ramai kengkawan sekolah yang dah moved to the next stage of life..dah jadi tunang orang, isteri orang dan suami orang..huhu..umur aku baru je 23 tahun 28 hari..rase muda lagi..tapi bile dah ade kwn2 sebaya yang bertukar status aku sedar..sebenarnye aku xla muda sangat..huhuhu…tapi honestly, aku belum bersedia ke arah itu…masih jauh mungkin..sebab aku punya banyak cita-cita yang belum tertunai..masih banyak kehendak dan impian aku yang belum tercapai..belum pandai masak..belum pandai bangun awal, belum pandai pk perasaan orang lain..belum cukup ikhlas ble buat keje..belum mudah memaafkan orang lain..belum boleh pk rasional..semua belum..sebab itu xlayak kawen..hihihi..tapi bila tengok diorang atas pelamin indah cetusan idea dan selera sendiri, senyum bahagia dengan pasangan, terdetik juga perasaan untuk berada di tempat itu..merasai kebahagiaan bersama dengan yang tersayang..mengotakan segala janji sehidup semati..hmm..indahnye…STOP!! belum tiba masanya lagi, Siti Hasliza..gapai dulu impian..genggam dulu kejayaan..jangan nak menggatal..(mintak maaf hati..belum boleh berangan lebih2..)

10 Disember birthday aku..lambetnye aku lahir..hujung tahun..kombinasi tarikh lahir mak (10-8-1964) dan abah(125-1958) so lahirla aku pada 10-12-1986..tahun ni ade la beberapa present yang aku dapat dari kwn2 terdekat..dan sebenarnye masih menanti hadiah2 tertunggak..hehehe..so present2 kat bawah ni la yang aku dapat pada usia masuk 24 tahun…jom tengok..

bear ni namenye Cici..dari roomate, Normah..

 kat kepala bear nia ku selalu letak perfume kegilaan aku skang ni APPLE BLOSSOM..setiap mase aku cium..hehehe..

buku ni Shida bagi..

shida tau aku suke membace buku motivasi HM Tuah..tu die beli buku ni..supaya aku dapat CINTA SUCI kot…ape2la, ‘dot’ (name manje Shida) 

tudung ni exroomate diploma bagi..Kak DEE

tudung ARIANI tah bila aku nak pakai..mahal..hehe..maklumla hadiah dari orang da bekerja..so aku beniat nak simpan je dulu..setiap kali besday aku kak dee mesti bagi hadiah tapi besday die aku slalu buat2 lupe..hehe..sori akak..JPA selalu masuk lambat..InsyaAllah ade rezeki adela untuk akak nanti..

dapat masa Majlis Insentif Sukan dan Akademik

pic kat atas ni sebenarnye anugerah..kalau anugerah ni xtau la nak anggap sebagai birthday present jugak ke ape..boleh la kot..sebab dapat pun dekat2 dengan birthday…hehehe…pape jela Siti.. 

dan mak plak bagi hadiah dalam bentuk cash..duit..berapa nilainye bialah jadi rahsia..mak kata mak taktau nak bagi hadiah ape…kang beli aku tak bekenan..sebenarnye..aku tak kesahpun..sebab mak da banyak sangat berkorban untuk aku..pengorbanan die la hadiah tak ternilai buat aku..(aku nak nangis time ni sebab mak skang tengah demam..waaaaa…nak balik…)

p/s: entri kali ni panjang sebab cover yang dlu2 punye..hehehe..

hmm…

i can’t sleep…

why??

hmm..

i miss someone..

really miss him..

he is very busy right now and i feel sooooo sad coz he didn’t have time for me..

he always said, ”sabar sayang..lepas game ni kte jumpa..”

but i still not hepi..

i know he just want to relieve my heart..

after diz i will super busy wif my project paper..

donno if i have time to see him…

hmm…

serba xkena

–TAHZAN–

ku harus bagaimana??

Hari ni 1 Muharram..tahun lepas akan pergi dan tiba la tahun yang baru..tahun yang pergi itu terlalu banyak yang berlaku untuk dijadikan kenangan..dan yang berlaku menjadikan aku bukan lagi seorang SITI HASLIZA 10 tahun yang lalu..seorang gadis kecil berhati kental…yang bermuka serius tapi mudah ketawa..pemalu tapi suka bercakap…tahun ini takdirku dimulakan dengan sedikit rasa terkilan dan kecewa yang hanya aku yang mengerti..dan kini..aku semakin dewasa untuk mengenal dunia yang penuh dengan pancaroba dan gelora..kadangkala aku rasa cukup kuat untuk menempuh hidup ni tapi tetibe langkahku terhalang oleh perkara yang tak terjangka..

yang dah buat aku terduduk dan menangis..dan mengalah…sukar untuk aku bangun..apatah lagi berlari…

sungguh!!aku tak mampu..

Aku sayang mereka…sangat2 sayang..melebihi diriku sendiri..aku nak kebahagian dulu..atau lebih baik dari itu..

tolong Ya Allah..jangan kau ambil nikmat yang telah kau berikan dulu..kembalikan mereka agar kami boleh bersatu lagi..Amin.. 

p/s: aku sedang bersedih..kerana ape??…biarla hanya aku yang tahu..