kahwin oh kahwin….

Ok. Aku dah lama tak update blog. Lama sangat. Ntah. Bukan tak ada masa cuma malas nak menulis. Banyak yang berlaku yang nak dikongsikan tapi tahap kemalasan jari jemari nak menaip mengatasi segala-galanye. So, makan tahun la kan. Time perasaan nak meng’update’ tiba-tiba datang so akan adala post baru..kalau tak, memang tak ada la kan.

Kali ni cume nak cita pasal wedding..yeah! tapi bukan wedding akula. Sorang lagi besties bakal menamatkan zaman bujang. Solemnization will be on 24 November 2012 and reception pihak perempuan 25 November 2012. Antara 7 besties, member ni yang ke empat terawalla menamatkan zaman kegilaan.

‘’TO ONA AND WANDY’

::SELAMAT BERBAHAGIA SAMPAI SYURGA::

So ade baki lagi tiga orang. Shida shedot, aishah dan aku. KAMI MASIH SINGLE, BEB!! Hahaha…no! no! no! two already taken. Tunggu masa je. So secara rasminya tahun 2011 dan 2012 adalah antara tahun kawan-kawan sebaya sebayi aku kawen. Yela. Umur 26 dah kan. Honestly , tak sabar nak tunggu majlis besties ni. Nak jumpa kawan-kawan,rakan-rakan,sahabat,taulan.sume la. Tapi tolonglah jangan pertikaikan kegemokan aku ni. Aku PASTI kecik ati.huhu…taklah. gurau je.

Bila dah masuk alam dewasa ni (dewasa la sangat), perasaan bercampur baur. Nak kata happy sangat, mestila taaaakkk!!! Nak kata tak happy pun tak jugak. Ada jugak yang indah-indah yang buat kita gelak guling-guling. Tapi kehidupan dewasa aku berkitar dengan family jela. Maklumla duk dengan family kan. Kawan pun setakat kawan tempat keje. Huh!nampak tak betapa tak berkembangnye hidup aku ni. Takpela. Fikir positif. Allah nak bagi kita masa dan peluang untuk merasai nikmat bahagia tinggal dengan mak abah. Kalau dah kawen mungkin aku duk jauh. Mungkin time tu aku nangis rindu diorang pun belum tentu dapat balik jumpa diorang. Bersyukurlah. Alhamdulillah.

Berbalik pasal cite Wedding, ohhhh…

Majlis aku masih belum dipastikan bila. Bertimpa-timpa ahli keluarga En.Tunang menerima ujian ALLAH. Seorang demi seorang kembali kepada Allah. Sesungguhnya ajal,maut, jodoh pertemuan di tangan ALLAh. Tak siapa mampu menghalang. Aku redha. Demi menghormati pemergian akak dan abang En.Tunang, kami bersetuju menangguhkan majlis. Biarlah dia uruskan anak-anak peninggalan abang dan akak. 12 orang tu. Ramai kan. Semoga ALLAH mudahkan urusan En.Tunang. Pasti ada hikmah atas apa yang ALLAH takdirkan.

At the same time, Alhamdulillah ALLAH bagi aku peluang tambah simpanan. Dalam hati aku selalu berharap jangan orang tanya banyak-banyak bila majlis aku. Sebab aku tak tau. Tapi sume nak tanya padahal dah tau. Eee…!! Hahahha…jangan geram-geram..ikhlas..ikhlas terima apa yang ALLAH takdirkan. Mungkin ALLAH tau aku belum cukup bersedia, belum cukup ikhlas dalam perkara yang aku lakukan, belum cukup sabar, belum cukup memaafkan, belum cukup bersyukur. Ya ALLAH, cukupkan segala kekuranganku..

Emm..cukupla aku membebel kali ni.hihi. belum beli tiket BAS nak ke wedding ona, belum beli hadiah.ohhhh…banyaknye yang belum…

#resahhilangbilahatiikhlas#

ala…malu….

ade masa lagi 2 jam 30 minit nak balik..rase mase tak bergerak-gerak dari tadi…apela malang nasib aku, orang lain hari sabtu cuti, paling teruk pun half day, tapi aku full day!!! 8.30am hingga 5.30pm. bengang tak bengang??so dengan masa yang berbaki ni tentula aku tak begitu amanah untuk menjalankan tugas 100% dengan jujur..harus la aku akan banyak buat benda-benda lagha selang seli dengan keje sepatutnye..haha..as long as bos department tak kisah, beginilah aku sampai aku resign..Die sendiri kate die tak kisah asalkan keje aku siap follow dateline and tak buat salah..so aku pun setuju lah dengan syarat macam tu..

Sebenarnye hari ni tunang aku ajak pegi majlis kahwin orang kampung die..depan rumah die je..atas tujuan untuk memperkenalkan aku pada tuan rumah bahawasanye aku ni tunang die..tapi dengan sikap aku yang ala-ala pemalu dan suke berkerja la sangat maka aku pun tak pegi la undangan die tu..serba salah jugak..tapi kat ofis tak de orang..ofismate aku mc arini so aku kena standby la untuk membantu bos..(ok..alasan lagi)..sejujurnye aku malula..malu sangat-sangat..dah la ramai orang..selalu aku pegi mane-mane mak aku mesti ade..so mak aku akan jawab pertanyaan semua orang yang tanye pasal aku…if aku pegi dengan tunang aku, mesti la aku akan rasa insecure sangat-sangat..aku kne handle sendiri..aduhai..mestilah susah..kang aku terbuat muke kan memalukan..memalukan diri sendiri, memalukan tunang aku..aku faham aku kne lebih matured..tapi aku takut kene sindir, takut kene perli…tak normal kan aku ni..MAAAKKKK!!!tolong…..

macam manelah aku nak jadi bini orang…perkara macam ni pn aku belum boleh handle…tapi aku akan cube belajar slowly..mintak maaf ye tuan rumah sebab mengecewakan..saya sangat pemalu..insyaALLAH sampai masenye nanti akan kenal jugak..time tu nak kutuk pun kutuk la..tapi sekarang jangan..haha…hampeh tak??

p/s: mungkin tunang aku marah tak pun kecik ati..hmmm…

oh dhuha….

aku ade perasaan teringin menjadi rajin menghupdate blog sendiri macam orang lain..tapi aku ni bukan jenis orang yang istiqamah..pastu aku rase takde ape cite menarik nak share..cume bile rase ke’excited’an melampaui batasan barula aku akan menulis..haih..mungkin aku bukan di lahirkan sebagai penulis agaknye..hehe…dan dah jadi tabiat aku mengarang blog di ofis..bagusla..nampak sangat aku ade banyak masa terluang kat ofis kan..haha..ni la pekerja yang efisen..datang keje awal pahtu semangat, bertungkus lumus buat keje dalam 1 jam dan seterusnye relaaaaaxxx sampai petang…haha…hampeh x??? dulu mase mule-mule bercite-cite nak buat blog ni kononnye nak cerite pasal perjalanan hidup la tapi…..semangat nak menulis tu aku terlupe develope…takpela..at least, ni la tempat nak meluah perasaan yang terpendam ala-ala informative dairy gitu..

hari ni bile terbaca blog kisah klasik untuk masa depan ni rase macam teringin nak belajar buat solat dhuha..nak buat 2 rakaat je pun boleh..dua rakaat dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan (kitab ‘An-Nurain’). bukanlah maksudnye buat solat dhuha nak jadi kaye..tapi nak belajar memperbaiki diri…waktunye antara 8.00am hingga 11.00am..if aku sampai ofis pukul 8.15 so aku akan ade mase untuk buat sebab start keje 8.30am..insyaAllah..semoga Allah bukakan pintu hati aku untuk melaksanakannye..

amiiinn..

 

 

p/s: nak buat solat sunat, solat 5 waktu kene jage cik siti hasliza ooiii…

R.E.Z.E.K.I aka B.O.N.U.S

Assalamualaikum..

 

Image

gambar kanak-kanak ni xde kaitan dengan entry kali ini..

Waalaikumsalam ..jawab sendiri..hehe…tak nak pos entry panjang-panjang kali ni..

cume nak kongsi tentang rase syukur atas nikmat yang Alah beri..aku tau aku banyak buat dosa, sambil lewa dalam menunaikan perintah Allah tapi Allah tak pernah berdendam..malah Dia beri kite kenikmatan dengan harapan kite makin ingat Dia dan menjadi hamba yang baik..Alhamdulillah atas nikmat yang diberi..

Setelah lebih setahun bekerja di Instyle Furniture Industries aka kilang perabot, setiap hari berhempas pulas buat schedule dan report yang berbagai-bagai bentuknye, sedikit terbalasla rasanya..rutin harian aku setiap minggu generate report such as Weekly Production Report, white part assembly achievement, shipment monthly report, master schedule, replacement part listing dan bermacam-macam lagi akhirnye aku puas hati..aku tak tau orang lain boleh ganti keje yang aku buat ni kalau aku tak ajar..dulu mase mula-mula masuk keje ade la jugak orang ajar aku tapi lepas department aku kene pindah dari Factory 9 ke Factory 13 aku belajar sendiri..aku hentam kromo je mule-mula..salah tanggung sendiri beb..tapi lepas tu aku dah dapat rentak aku pun eksen la sket..hehe..Astagfirullah…tak baik liza..

Nasib baik annual leave campur coti ngade-ngade aku ngam-ngam 12 hari..so dapatla full bonus..tapi dah tolak EPF so berkurang la sikit..tapi alhamdulillah..masih ade rezeki untuk aku..rezeki untuk kawen..haha..ulat bulu dah naik dauuuunnn….gatal..!! so dengan rezeki ni aku nak buat preparation kawen sikit-sikit..plus dengan repair greenie lagi..greenie??ape tu?kete buruk aku tu..perlu service selalu..supaye tak slalu sakit..hehe..

itula je sebenarnye nak kongsi tentang rasa nikmat mendapat bonus for my first work experience. rase nak belanje duit tu sumenye..tapi tak boleh..perlu berjimat!!!

p/s: minggu depan Chinese New Year..my besties shida and ona nak datang melawat aku di Muar..seronoknye!! before this my bestfrend forever, Miss Abie dah datang..juga sangat seronok kami bermandi manda di Gunung Ledang..hehe..dan aku sayang sangat kat Miss Abie sebab die selalu ade time aku perlukan die..sangat-sangat rindu dengan die..aku pun sayang sangat dengan besties..sangat menghargai korang dalam hidup aku!!

2011 vs 2012

Salam tahun baru…

bile sebut pasal tahun baru, automatically aku akan pikir matlamat tahun baru..walaupun banyak yang aku aim untuk tahun 2011 tak kesampaian tapi aku tetap nak create matlamat baru..haha..so antara matlamat baru untuk tahun 2012:

1) kumpul duit untuk KAWEN!

aku akan bersifat sangat kedekut untuk benda-benda yang kurang perlu..planning budget untuk sebulan supaye peluang untuk pembaziran duit tak berlaku..wah..aplikasi ilmu kerja dalam kehidupan..department Planning and Control katenye..poyo..tak sampai setahun lagi kot majlis aku tu..semoga matlamat aku nak kumpul 10K termakbul dalam tahun 2012..10K???banyak kot?mampu ke??ntah..matlamat biar tinggi..kalau x dapat 10K dapat 15K pun ok pe..huhu..Ya Allah makbulkan permintaanku..

2) cari dan dapatkan keje yang lebih baik daripada keje di Instyle Furniture Industries Sdn Bhd

semoga aku dapat keje di Ipoh supaya aku after kawen aku xperlu benti keje dan seterusnya dapat hidup sebumbung dengan suamiku..haha..giler gatal kan..tapi aku memang tak nak ber PJJ bila dah kawen nanti..Ya Allah, makbulkan permintaan aku yang kedua ni juge..Amin..

3) menjaga solat dan soat pada awal waktu

matlamat ni aku renew setiap tahun..sebab aku selalu tinggal solat dan solat pada akhir waktu..selalu aku tinggal solat Isyak..Ampunkan aku, ya Allah..aku bukan hamba yang baik namun bantula aku untuk menjadi baik.

4) turunkan berat badan yang sangat susah nak turun ni.

bermula Oktober 2011 aku dah start berjinak-jinak untuk diet..siap tulis setiap hari ape yang aku makan..bulan pertama tu turun la 4 kg..means dat every week aku turun 1 kg..1 kg je??haha.. susah tu nak turun..opismate aku lagi dahsyat..turun 6kg kot..agak tercabar la..tapi aku takkan putus ase..cume yang aku risau bile En. Tunang balik msti aku makan tak hengat dunia..die selera aku ni ape lagi..macam orang mengantuk di sorong bantal la jawabnye..semoga matlamat aku yang ni pun tercapai jugak..Amin..

dan MATLAMAT AKU PALING UTAMA TAHUN 2012 ialah aku NAK KAWEEEEN!!! haha…xpayah cakap, aku memang gatal..InsyaAllah hujung tahun depan..tarikh belum ditetapkan lagi..so ni la beberapa matlamat BESAR yang aku ade kat kepala aku buat masa ni..strategi pencapaian matlamat aku x pikir lagi..nanti la aku pikir..

haha..part sebelum aku mengakhiri enrty ni ialah berkenaan pencapaian sepanjang tahun 2011…ape pencapaian 2011??malu nak cakap…hehe.. SAYA TELAH BERUBAH STATUS DARIPADA SINGLE KEPADA TUNANG ORANG..hahaha…tu je pencapaian yang ade buat 2011..hampeh je kan?? memang sedikit menyedihkan la sebab aku rase tahun 2011 aku berlalu begitu sahaja..tapi rezeki Allah ade di mana-mane..sejauh mana kite redha dan bertawakal kepada ALLAH dengan usaha yang kite cube pasti ALLAh tunaikan janjinye pada kita..

nak selitkan gambar tunang siikit..mungkin orang kate dah basi..tapi tak mungkin basi dalam fikiran aku..

Image

bajet barang-barang tunang

Image

tanda ikatan pertunangan..cewah..

Image

cincin merisik

Image

kek dari pihak perempuan kepada lelaki

Image

saat paling mendebarkan..sampai herut merut mulut aku nak senyum

Image

"semoga jadi menantu yang baik"

Image

KAMI TELAH BERTUNANG!!!

 SELAMAT DATANG 2012..SEMOGA MEMBAWA SERIBU KEBAIKAN UNTUK AKU, KELUARGAKU, BAKAL SUAMI KU, SANAK SAUDARAKU DAN SAHABAT-SAHABATKU..amin..

jangan buat aku serabut!!….

dah masuk 3 hari..mud aku sangat tak baik..macam-macam berlaku buat emosi aku sangat tak stabil.

1st sekali sebab bos aku broke his promise..sebelum bagi keje janji akan suggest aku tok kenaikan gaji, tapi lastly tak naikkan pun..reason??sbb big boss dh letakkan syarat 1 year skali je boleh naik gaji..disebabkan bulan april lepas aku dah naik gaji so untuk september aku secara rasminye aku tak layak untuk disenarai putihkan untuk naik gaji..ciss..adil ke macam tu???keje aku bertambah tapi gaji tak boleh tambah…lagi bertambah bengang orang yang die suggest naik gaji adelah orang yang mmg kurang keje..hari-hari datang keje online je…pastu awal bulan selepuk gaji..hai…untung la nasib ko kan…bukan jeles tapi tak puas ati sebab tak adil..keje aku tak setimpal dengan keje yang aku buat..xpe…aku sabar lagi…

perkara kedua yang membuatkan emosi aku semakin tak stabil ialah bile condition nenek aku tak berape nak ok..kencing manis tinggi sangat dan terpakse ditahan wad untuk 4 hari..hmm…sebenarnye yang buat aku bengang bukan penyakit nenek tapi mulut anak die merangkap mak kepada sepupu aku yang tersangatlah lezer..eeee…die aje yang betol..bengangnye la….asyik tak puas hati dengan mak aku sebab mak aku tak dapat jage nenek aku hari-hari macam die..woi…mak aku keje la bukan mcm ko..dok kat rumah..keje kat rumah yang boleh sesuke hati nak kuar masuk keje..faham la sikit..orang lain tak pulak ko nak sound..apsal dengan mak aku je ko tak puas hati..sume mak aku buat salah..ko je yang betol..nak amek ubat ko kate salah…pastu bile orang suh ko amek ko canang cakap asyik ko je yang kene…hei..nasib la ko makcik aku…macam-macam…

Ketiga pulak sebab en.tunang dah stat nak buat hal…”hei..saye ni ade perasaan la syg..tolongla jangan buat hal..plez…”die buat ape rasenye tak perlula aku jelaskan kat sini..mane la tau die terbace entry ni…huhu…lain plak jadinye…

Apepun aku sangat berharap agar sumenye akan jadi baik..supaye aku tak terus moody dan jadi orang yang hepi semula…

P/s: Ya Allah tolong la permudahkan segala urusan aku…amin….

aku yang terleka…..

AKU YANG TERLEKA….

 

(Ditulis sebulan sebelum pertunangan, 12 May 2011)

Al…

Dengarla sayang..ketika aku menulis coretan ini, kamu sedang dalam keadaan yang sangat sukar..lantaran orang tuamu yang sedang terlantar sakit..jujurnya aku selama ini kurang memikirkan keadaanmu yang sangat diperlukan dalam keluarga..dan kini aku akui turut merasa tempias kesedihan itu apabila melihat keadaan ayahmu dengan mataku sendiri..mengapalah aku begitu kejam sehingga sampai hati mementingkan perasaan sendiri..dan sehingga ke saat ini barula aku sedar penderitaanmu sayang…kenapa tidak pernah terluah dari mulutmu tentang apa yang kamu  tanggung ini??rasa bersalah yang meluap-luap dalam diri menggerakkan aku tanpa segan silu untuk menulis di sini..agar semua yang membaca sedar tentang hati, perasaan, pengorbanan seseorang yang bernama kekasih..

Semenjak kita menjalinkan perhubungan ini, kamu dapati aku sukar untuk memahami dirimu..lebih banyak mementingkan hati sendiri..sering mempersoalkan segala tindakanmu  sehinggakan dirimu terus-terusan mengalah demi menjaga hubungan kita.. dalam hatimu mungkin sangat terluka…sedangkan aku pula tersenyum puas..alangkah zalimnya aku..

Andainya aku berada di tempatmu, aku mungkin tidak setulus hatimu untuk terus mencintai aku..bayangkanla bagaimana untuk aku menjaga perasaan orang lain tatkala hati sendiri terus dicalar..bagaimana untuk membahagikan masa apabila orang yang paling penting dalam hidupku terlantar kaku menanggung kesakitan.. tapi kau tetap mencuri waktu untuk menemui aku walaupun dalam hatimu resah memikirkan keadaan orang tuamu yang ditinggalkan..untuk menjaga hatiku…dan kini aku menangis…sedar erti pengorbanan yang telah kau hulurkan untuk aku…

Tidak berapa lama lagi kita akan disatukan dengan ikatan yang suci, tanda penyatuan hati yang mengikat kita menjadi satu dan seterusnya dizahirkan dalam satu perkongsian hidup yang berpaksi pada janji-janji  ikhlas untuk saling menjaga, menyayangi dan menyintai..dalam sedar tak sedar hubungan kita sampai sejauh ini..perkara yang langsung tak pernah terlintas di fikiran…waima semasa dalam alam persekolahan kamu sering hadir dengan usikan-usikan nakal yang selalu aku persendakan…takdir Allah tiada yang dapat menduga..kita cuma mampu merancang dan yang menentukan segalanya adalah Allah yang Maha Esa..pelbagai rintangan dah pun kita lalui, dengan kesabaran, kejujuran, rasa menghormati yang tinggi antara satu sama lain membuatkan hubungan kita terus utuh…walaupun dengan perangai aku yang agak kebudak-budakan,  dirimu tetap mampu  mentadbir cinta kita dengan corak dan rentak  sendiri…akula yang selama ini banyak kelemahan..akula yang banyak kekurangan tetapi suka mencari kelemahan dalam dirimu sayang..maafkan aku…

Aku cuba untuk tidak mengulangi silapku..bantula aku untuk menjadi yang terbaik buat kamu..maafkanla aku diatas segala silapku..terusla bersabar dengan kerenah dan ragamku..aku akan berubah untuk hubungan kita..aku akan menghormatimu sebagaimana selayaknya..marahla aku sekiranya perlakuanku melampaui batasan, bimbingla aku agar aku tetap menjaga iman dan maruahku..janganla biarkan aku terus terleka dalam kesabaranmu..kerna aku takut apabila kamu sudah tidak mampu menahan sabarmu aku akan kehilangan dirimu buat selama-lamanya..

Dirimu telah banyak menderita..jadi, izinkan aku untuk menghargai dan mengembalikan keindahan cinta kita…berilah aku ruang dan peluang untuk memperbaiki tingkahlaku dan keperibadianku.. 

 

-puterilee-

 

kini ayahmu telahpun kembali ke rahmatullah…dan aku masih menyesal tak sudah…Al- fatihah….